Występowanie odleżyn a sprawność psychoruchowa osób z zaburzeniami funkcji poznawczych, objętych stacjonarną opieką długoterminową. - Kuźmicz, Ilona; Brzostek, Tomasz; Górkiewicz, Maciej (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. W Polsce systematycznie wzrasta liczba osób objętych stacjonarną opieką długoterminową. Podeszły wiek, upośledzenie funkcji poznawczych, wielochorobowość, upadki, odleżyny, deficyty w zakresie sprawności psychofizycznej to zjawiska często występujące u pacjentów korzystających z tego typu świadczeń. Cel. Celem pracy była ocena związku występowania odleżyn ze sprawnością psychofizyczną i z zaburzeniami funkcji poznawczych pacjentów, objętych stacjonarną opieką długoterminową. Materiał i metody. Badaniem objęto 160 osób z zaburzeniami funkcji poznawczych (125 kobiet i 35 mężczyzn) w wieku 61–100 lat. Zbadano 80 pacjentów przebywających w zakładzie opiekuńczo-leczniczym oraz 80 mieszkańców domu pomocy społecznej. Do badań zastosowano standaryzowane narzędzia badawcze: Cognitive Assessment Scale (CAS), skalę Barthel, Narzędzie do Badania Sprawności Funkcjonalnej (EFAT, Edmonton Functional Assessment Tool ), Skalę Obserwacyjną Przygnębienia i Lęku (SOPL). Oceny dokonano 3-krotnie: na początku, po 3 i 6 miesiącach. Wyniki i wnioski. Badani, u których występowały odleżyny (n = 28; 17,5%) charakteryzowali się bardziej nasilonymi: zaburzeniami funkcji poznawczych (< 0,001); dysfunkcjami w zakresie stanu funkcjonalnego (p < 0,001); objawami napięcia, lęku (p = 0,02) oraz mniejszą sprawnością ruchową (p < 0,001) niż osoby bez odleżyn. Wyniki badań wskazują, że osoby z zaburzeniami funkcji poznawczych, objęte stacjonarną opieką długoterminową, wymagają systematycznej oceny sprawności psychofizycznej, w tym oceny ryzyka powstawania odleżyn.