Ocena wpływu zmęczenia na jakość życia chorych na raka płuca w zależności od cyklu chemioterapii - Milaniak, Irena; Marczewska, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Ocena jakości życia chorych na raka płuca stanowi istotny element opieki nad chorym w trakcie leczenia. Rak płuca jest w Polsce najczęstszym i drugim, co do częstości występowania nowotworem. Mimo znacznego postępu w onkologii, leczenie raka płuca nie daje zadowalających wyników, najczęściej z powodu późnego rozpoznania, czy też podeszłego wieku chorych i istniejących schorzeń współistniejących. Cel pracy. Głównym celem pracy była ocena wpływu zmęczenia na jakość życia chorych poddanych chemioterapii w przebiegu nowotworów płuca. Materiał i metody. Do badania włączono 100 pacjentów. Grupę podzielono na trzy podgrupy w zależności od cyklu chemioterapii (I, III, IV cykl). Do badania jakości życia wykorzystano kwestionariusz WHO QOL Brief. W celu oceny zmęczenia użyto skali samooceny zmęczenia BFI (Brief Fatigue Inventory). Wyniki i wnioski. Statystyki opisowe wskazały na obniżenie ogólnej jakości życia we wszystkich podgrupach, najgorzej w grupie II (III cykl). Średnie wyniki dla domen jakości życia były najniższe w domenie psychologicznej, a najlepsze w relacjach społecznych. Stwierdzono istotnie statystyczne różnice pomiędzy grupami. Stwierdzono istotną ujemną korelację między jakością życia we wszystkich domenach a odczuwaniem zmęczenia.