Problemy pielęgnacyjne chorych w okresie pooperacyjnym w ujęciu Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej - Grabowska, Hanna; Grabowski, Władysław (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Profesjonalna opieka pielęgniarska realizowana nad chorymi w okresie pooperacyjnym ukierunkowana jest na zapewnienie pacjentom bezpieczeństwa, szybkiego powrotu do zdrowia oraz profilaktykę powikłań i uśmierzanie bólu. Cel niniejszej pracy stanowiła próba mapowania terminów opisujących problemy pielęgnacyjne chorych w okresie okołooperacyjnym na ujęte w katalogu ICNP® diagnozy. W pracy zastosowano metodę analizy i krytyki piśmiennictwa. Przegląd wybranych publikacji ukazał złożoność i różnorodność języka stosowanego przez autorów do opisywania problemów pielęgnacyjnych występujących u chorych w okresie pooperacyjnym. Sytuacja taka wydaje się mało komfortowa w perspektywie wdrażania i upowszechniania elektronicznej dokumentacji pielęgniarskiej w Polsce. Propozycję rozwiązania problemu stanowi ICNP®, narzędzie proste, uniwersalne, jednoznaczne i — co najistotniejsze — wystandaryzowane.