Okulistyczne aspekty starzenia się człowieka - Kotarba, Agnieszka; Borowiak, Ewa; Czajkowski, Janusz (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Autorzy przedstawiają wybrane okulistyczne i psychologiczne problemy starzenia się organizmu człowieka. Podkreślają znaczenie zmian zachodzących w organizmie w stosunku do przewlekłych chorób oczu oraz dużą rolę psychologa klinicznego we współprowadzeniu chorych posiadających zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) i jaskrę pierwotną otwartego kąta (JPOK). Poprzez analizę dostępnego piśmiennictwa oraz własnych doświadczeń formułują następujące wnioski. Starzenie się, mimo że jest procesem nieodwracalnym, ulega spowolnieniu poprzez wdrożenie prozdrowotnego stylu życia, wczesne wykrywanie i leczenie schorzeń ostrych, przewlekłych oraz wsparcie społeczne. Proces starzenia narządu wzroku jest rozległy, z kaskadą przemian molekularnych, biochemicznych i hemodynamicznych obejmujących wszystkie struktury narządu wzroku. Pacjenci ze schorzeniem oczu zwykle stają się zależni od innych, a poziom ich jakości życia ulega znacznemu obniżeniu. Bardzo istotnym celem opieki nad osobą starszą, świadczonej przez zespół pracowników medycznych, powinno być wczesne wykrywanie zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem oraz zwiększenie świadomości społecznej na temat tego schorzenia. Należy zachęcać osoby starsze do częstszych kontroli wzorku oraz leczenia stwierdzonych dysfunkcji. Jednoczesne występowanie jaskry pierwotnej otwartego kąta i zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem, poprzez wzajemne nakładanie się objawów, utrudnia diagnostykę, a zarazem właściwe leczenie. Wsparcie społeczne pacjenta i jego bliskich jest pomocne w przystosowaniu się do niepełnosprawności wzrokowej, a tym samym zapewnienia poprawy jakości życia oraz utrzymania przynajmniej częściowej aktywności społecznej czy nawet zawodowej.