Ocena jakości życia kobiet w okresie pomenopauzalnym - Agustyniuk, Katarzyna; Aziewicz, Bogusława; Szkup-Jabłońska, Małgorzata; Jurczak, Anna; Stanisławska, Marzanna; Wieder-Huszla, Sylwia; Kotwas, Artur; Grochans, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Menopauza jest fizjologicznym okresem w życiu kobiety i pomimo, że ten stan nie jest chorobą, to może mieć wpływ na jakość życia kobiety. Cel. Celem pracy była ocena jakości życia kobiet w okresie pomenopauzalnym w zależności od wybranych zmiennych socjodemograficznych oraz stosowania MHT. Materiał i metody. W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Do oceny jakości życia zastosowano kwestionariusz SF-36 (wersja polska) oraz dane socjodemograficzne i medyczne, które zebrano poprzez wykorzystanie kwestionariusza własnej konstrukcji. Badania prowadzono w Koszalinie wśród 205 kobiet w wieku między 45. a 60. rokiem życia. Wyniki. Wykształcenie badanych kobiet miało wpływ na jakość życia jedynie w obszarze funkcjonowania emocjonalnego. Kobiety wykonujące pracę zarobkową cechowały się wyższą jakością życia w poszczególnych dziedzinach aniżeli osoby ze statusem bezrobotnych. Uzyskane wyniki potwierdziły, że ocena jakości życia w ramach sprawności fizycznej, ograniczeń codziennych czynności z powodu zdrowia fizycznego oraz funkcjonowania emocjonalnego zależy istotnie od wieku. Analiza oceny jakości życia kobiet stosujących i niestosujących MHT wykazała wpływ terapii na oceniane obszary. Wnioski. 1. Stosowanie MHT wpływa na wzrost oceny jakości życia w zakresie funkcjonowania emocjonalnego oraz ograniczeń codziennych czynności wśród kobiet w okresie pomenopauzalnym. 2. Ocena jakości życia kobiet w okresie pomenopauzalnym wraz z wiekiem ulega obniżeniu zwłaszcza w zakresie sprawności fizycznej, ograniczeń codziennych czynności oraz funkcjonowania emocjonalnego. 3. Wykształcenie oraz aktywność zawodowa kobiet w okresie pomenopauzalnym istotnie pozytywne wpływa na jakość ich życia we wszystkich życiowych sferach. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 413–419