Motywy wyboru studiów pielęgniarskich na przykładzie Uniwersytetu Medycznego w Łodzi - Cisińska, Anna; Cisińska, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Czynniki determinujące wybór zawodu bywają zróżnicowane, jednak bardzo często znajdują przełożenie na późniejszą formację zawodową, jakość pracy oraz komfort podmiotów korzystających z usług przedstawicieli danego zawodu. Cel. Celem przedstawionego badania było poznanie czynników wyboru zawodu pielęgniarki z perspektywy studentów studiów pielęgniarskich. Materiał i metody. Badania ankietowe przeprowadzono wśród 135 studentów pierwszego i trzeciego roku studiów pielęgniarskich pierwszego stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Wyniki. Największy wpływ na wybór studiów pielęgniarskich miała przydatność wiedzy i umiejętności w życiu codziennym (odpowiedź wskazana przez 52% respondentów) i chęć pomagania ludziom (51,1%). Wnioski. Najczęściej przez respondentów wskazywane czynniki determinujące wybór kierunku studiów świadczą o podejmowaniu decyzji i planowaniu przyszłości w sposób dojrzały i świadomy, co można uznać za optymistyczną prognozę wyboru zawodu. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 433–438