Wpływ poczucia koherencji i stopnia wykształcenia na motywy i zadowolenie z dokonanego wyboru zawodu ratownika medycznego - Rębak, Dorota; Głuszek, Stanisław (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Jedną z ważniejszych decyzji, przed którą staje człowiek jest wybór zawodu, który może być wynikiem zimnej kalkulacji bądź wynikiem posiadanych uzdolnień, zainteresowań i zamiłowań. Cel. Celem badań było ustalenie, jakie czynniki miały wpływ na decyzję o wyborze zawodu ratownika medycznego i określenie zadowolenia z dokonanego wyboru w zależności od rodzaju posiadanego wykształcenia i poczucia koherencji. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 336 czynnych zawodowo ratowników medycznych. W realizacji pracy wykorzystano metodę badawczą sondażu diagnostycznego techniką badań ankietowych audytoryjnych, realizowanych z zastosowaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Wyniki. Rodzaj wykształcenia w sposób istotny statystycznie nie różnicował badanych obszarów. Najistotniejszym motywem wyboru dla większości badanych ratowników medycznych było zainteresowanie medycyną ratunkową, powołanie do niesienia pomocy, a także możliwość wykonywania ciekawej pracy. Ratownicy medyczni są zadowoleni z dokonanego wyboru zawodu w istotnej statystycznie zależności od poczucia koherencji. Wnioski. Wykształcenie i poczucie koherencji nie były czynnikami różnicującymi motywy wyboru zawodu. W świetle obniżonego poziomu poczucia sensowności zasadne wydaje się monitorowanie tej zmiennej w badanej grupie. W celu weryfikacji kandydatów, należy wprowadzić test psychofizyczny. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 490–495