Oczekiwania pacjentów w zakresie edukacji zdrowotnej wobec pielegniarkę podstawowej opieki zdrowotnej - Ryś, Bogusława; Kudłacik, Beata; Fraś, Małgorzata; Michalik, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Bardzo ważnym obszarem działalności pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej jest edukacja rodzin objętych przez nią opieką ukierunkowana na poprawę ich zdrowia. Jej działania obejmują przekazanie wiedzy o zdrowym stylu życia, aktywności fizycznej, sposobie odżywiania, walki z nałogami oraz umiejętności radzenia sobie ze stresem. Cel pracy. Celem pracy było poznanie oczekiwań pacjentów wobec pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej w zakresie prowadzonej przez nią edukacji zdrowotnej. Materiał i metody. W badaniu wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Narzędzie badawcze stanowił kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Badaną grupę stanowiło 115 pacjentów objętych opieką przez NZOZ „Vita” w Bielsku-Białej. Wyniki. Badana grupa pacjentów była zróżnicowana pod względem wieku, płci i stanu cywilnego. Najliczniejszą grupę stanowiły kobiety zamężne, zamieszkujące tereny miejskie, w wieku 31–40 lat. Oczekiwania badanych wobec pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) w głównej mierze dotyczyły sprawnego wykonania zabiegów (85,2%) oraz porad związanych z postępowaniem w chorobie (81,7%). W zakresie edukacji zdrowotnej prowadzonej przez pielęgniarki, respondenci najczęściej wymieniali zagadnienia związane ze zdrowym odżywianiem (70%) oraz ze sposobami radzenia sobie ze stresem (67%). Ankietowani najbardziej cenili u pielęgniarek wyrozumiałość, życzliwość oraz wsparcie psychiczne (około 60%). Wnioski. Badani pacjenci oczekują od pielęgniarek przede wszystkim sprawnego wykonania zabiegów oraz porad dotyczących postępowania w chorobach. Oczekują także edukacji w zakresie radzenia sobie ze stresem, prawidłowego żywienia oraz walki z nałogami. Najbardziej cenią u pielęgniarek życzliwość, umiejętność wsparcia psychicznego oraz wiedzę. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 496–502