Radzenie sobie z chorobą skoncentrowane na tworzeniu znaczeń. Część I — strategie ponownej oceny choroby. - Załuski, Maciej (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Poważna i przewlekła choroba jest dla pacjenta źródłem wielu stresorów. Zrewidowany Model Transakcyjnej Teorii Stresu i Radzenia Sobie zakłada, że dostrzeżenie przez człowieka rozbieżności pomiędzy oceną choroby a posiadanymi przekonaniami i celami życiowymi może wywoływać stres i kryzys emocjonalny. Usunięciu dysonansu służy radzenie sobie skoncentrowane na tworzeniu znaczeń. Praca ma charakter poglądowy i zawiera charakterystykę radzenia sobie polegającego na tworzeniu znaczeń choroby. Jest to czwarta funkcja radzenia sobie, odrębna od funkcji instrumentalnej, samokontroli emocjonalnej i unikania. W artykule przedstawiono przesłanki, które leżą u podstaw wyodrębnienia wspomnianej funkcji, a także omówiono jej zasadnicze cele: redukcję dysonansu powodującego stres oraz wzbudzanie emocji pozytywnych. Scharakteryzowano strategie radzenia sobie skoncentrowanego na tworzeniu znaczeń, których materiałem są informacje bieżące, związane z oceną przez pacjenta choroby i przebiegu leczenia. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 528–532