Zachowania zdrowotne uwarunkowane religijnie na przykładzie wyznawców Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego - Jaksz-Recmanik, Ewelina; Zalewska- Puchała, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Wstęp. Nowoczesna wizja opieki nad pacjentem, to zapewnianie opieki holistycznej biorącej pod uwagę nie tylko potrzeby biologiczne, psychiczne, społeczne, ale także te które wynikają z uwarunkowań kulturowych i wyznaniowych. Wyznawana religia jest czynnikiem, który wydaje się mieć silny wpływ na zachowania zdrowotne, zarówno prozdrowotne, jak i choć znacznie rzadziej na zagrażające zdrowiu. Cel. Celem artykułu było zapoznanie czytelników i czytelniczek z zwyczajami, przekonaniami i zachowaniami dotyczącymi zdrowia wyznawców Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego (KADS), a także uwrażliwienie na religijnie adekwatne niesienie pomocy. Materiał i metody. W artykule wykorzystano metodę analizy dokumentów, dokonując przeglądu piśmiennictwa polskojęzycznego na temat stylu życia wyznawców KADS oraz własnych wieloletnich doświadczeniach w opiece nad Adwentystami w Domu Opieki „Samarytanin” w Bielsku-Białej. Wyniki. W Polsce jest ich około 9600 wyznawców KADS, z czego większość mieszka w południowej Polsce. Wśród chrześcijańskich wspólnot protestanckich wyróżniają się oni w podejściu do zdrowia, promując zdrowy tryb życia w powiązaniu z określonymi prawdami wiary. Adwentyści Dnia Siódmego są grupą wyznaniową charakteryzującą się odmiennym stylem życia, niż katolicy, nie są to różnice zasadnicze. Różnice wpływające na opiekę pielęgniarską dotyczą kwestii: stosowania niektórych środków terapeutycznych, diety, praktyk religijnych wobec ciężko chorych i umierających, stosunku do antykoncepcji, aborcji, sztucznego zapłodnienia. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 533–538