Planowanie opieki według międzynarodowego standardu ICNP® w Podstawowej Opiece Zdrowotnej — studium przypadku jednostki i rodziny. Część II - Kilańska, Dorota; Staszewska, Milena; Urbanek, Natalia; Andrzejczak, Aleksandra; Purgał, Justyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2014)
Praca metodą procesu pielęgnowania w środowisku wymaga systematycznego planowania i ewaluacji wyników planu opieki jednostki i opiekunów w kontekście wydolności opiekuńczo-pielęgnacyjnej rodziny. Celem podstawowym procesu pielęgnowania jest przygotowanie opiekunów do opieki i/lub klienta/pacjenta do samoopieki, stanowiącej filar zachowania zdrowia. Zastosowanie w procesie pielęgnowania, na etapie planowania opieki, Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP) pozwala na implementowanie terminologii referencyjnej do elektronicznego rekordu pacjenta (EHR). Kolejnym etapem jest analiza rekordów dla potrzeb statystycznych i standaryzacji planów opieki na podstawie ich wyników, umożliwiając ocenę wkładu pielęgniarek w proces terapeutyczny, a także ocenę dostępności do świadczeń zdrowotnych realizowanych przez tę grupę profesjonalistów. Problemy Pielęgniarstwa 2014; 22 (4): 546–552