Proces adaptacji do życia z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit. - Glińska, Jolanta; Grzegorczyk, Angelika; Dziki, Łukasz; Dziki, Adam (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Nieswoiste zapalenia jelit, wśród nich dwie najczęstsze jednostki chorobowe: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (CU, colitis ulcerosa) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD, Crohn’s disease ), stanowią grupę zapalnych chorób przewlekłych przewodu pokarmowego. Mimo ogromnego postępu w gastroenterologii w okresach zaostrzeń nastręczają specjalistom wiele trudności w opanowaniu uciążliwych dla pacjentów objawów. Cel. Celem pracy było określenie stopnia akceptacji choroby przez respondentów oraz określenie, jakie czynniki mają wpływ na ten proces. Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 100 osób od 18. roku życia, gdzie 60 osób chorowało na CD, 35 na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a 5 na inną chorobę zapalną jelit. Dane zbierano przy użyciu skali akceptacji choroby (AIS, The Acceptance of Illness Scale ) oraz kwestionariusza ankiety własnej konstrukcji. Do analizy statystycznej użyto testów nieparemetrycznych Pearsona chi2. Wyniki. W grupie badawczej w zdecydowanej mierze przeważali ludzie młodzi. Średnia wieku dla całej grupy wynosiła w przybliżeniu 34,69. Średni wynik punktowy skali AIS dla całej grupy wynosił 22,79, co świadczy o średnim poziomie akceptacji choroby przez badanych respondentów. Wnioski. Wykazano, że osoby z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit mają niski stopień akceptacji choroby i jest on niższy u osób z CD. Osoby posiadające dzieci, partnera lepiej przystosowały się do swojej choroby, co wynika z otrzymanego od nich wsparcia. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 7–12