Mapowanie pojęć ICNP® w procesie pielęgnowania pacjentów z przewlekłą niewydolnością serca. Część 1 — problemy somatyczne chorego - Grabowska, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Niewydolność serca (HF, heart failure ) oznacza zespół zaburzeń wynikających z nieprawidłowości w zakresie budowy i czynności serca. W Polsce z rozpoznaną HF żyje około miliona osób, a szacuje się, że w ciągu 2 najbliższych dekad liczba ta wzrośnie o 25%. Niewydolność serca stanowi przyczynę wysokiej śmiertelności i hospitalizacji wśród osób po 65. roku życia oraz związanych z nią kosztów leczenia i niezdolności do pracy. Celem niniejszego artykułu było ukazanie możliwości zastąpienia tradycyjnych diagnoz (dotyczących problemów somatycznych) i działań pielęgniarskich frazami ICNP® w procesie pielęgnowania chorego z niewydolnością serca. W niniejszym opracowaniu zastosowano metodę analizy i krytyki piśmiennictwa polskiego z ostatniej dekady, w którym uwzględniono aspekty opieki pielęgniarskiej nad pacjentami z niewydolnością serca. Następnie przeprowadzono proces mapowania najczęściej występujących u chorych problemów pielęgnacyjnych oraz działań pielęgniarskich frazami opisującymi diagnozy, wyniki i interwencje ICNP®. Aktualna wersja ICNP® umożliwia zastąpienie „tradycyjnych” sformułowań opisujących rozpoznania pielęgniarskie i podejmowane wobec chorych z niewydolnością serca działania frazami opisującymi diagnozy i interwencje ICNP®. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 104–109