Radzenie sobie z chorobą skoncentrowane na tworzeniu znaczeń. Część II — strategie adaptacji przekonań i celów życiowych - Załuski, Maciej (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Źródła stresu pacjenta wywołanego poważnym zachorowaniem mogą płynąć z rozbieżności pomiędzy aktualną oceną sytuacji a wiedzą o życiu i sobie samym. Usunięciu rozbieżności służą zmiany w obszarze uogólnionego rozumienia życia. Jest to cel radzenia sobie skoncentrowanego na tworzeniu znaczeń. Artykuł kontynuuje treści rozpoczęte w pracy pt. „Radzenie sobie z chorobą skoncentrowane na tworzeniu znaczeń. Część I — strategie ponownej oceny choroby”. Celem artykułu było przybliżenie czytelnikowi funkcji tworzenia znaczeń choroby pod postacią procesu adaptacji celów życiowych, rewizji priorytetów oraz zasadniczych przekonań o sobie i życiu. W pracy wskazano na źródła trudności w dokonywaniu zmian oraz przykłady pozytywnych i negatywnych rozwiązań procesu tworzenia znaczeń. W artykule znalazły się również informacje na temat możliwości stymulowania pacjenta do zmian w obszarze rozumienia choroby drogą interwencji werbalnych. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 134–138