Wiedza i postawy pielęgniarek po ukończeniu szkolenia specjalizacyjnego z pielęgniarstwa epidemiologicznego wobec praktyki zawodowej opartej na dowodach naukowych — doniesienie wstępne - Belowska, Jarosława; Panczyk, Mariusz; Zarzeka, Aleksander; Żmuda-Trzebiatowska, Halina; Kot-Doniec, Barbara; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Zagadnienia związane z kontrolą zakażeń szpitalnych mają szczególne znaczenie i są jednym z ważniejszych problemów w zarządzaniu placówkami opieki zdrowotnej. Wprowadzanie efektywnych metod kontroli zakażeń wymaga uzyskania przez pielęgniarki epidemiologiczne wiedzy związanej z praktyką pielęgniarską opartą na faktach naukowych. Cel. Celem pracy była ocena wiedzy, postaw i umiejętności zastosowania Evidence-Based Practice (EBP) w codziennej praktyce zawodowej przez pielęgniarki po odbyciu szkolenia specjalizacyjnego z pielęgniarstwa epidemiologicznego. Materiał i metody. Trzydzieści siedem pielęgniarek biorących udział w egzaminie specjalizacyjnym z pielęgniarstwa epidemiologicznego (1 mężczyzna); odsetek zwrotu ankiet 86%. Średni wiek 44,62 lata (min. 30, maks. 57, SD = 6,20), średni staż pracy 22,19 lata (min. 8, maks. 32, SD = 6,59). Dwadzieścia dwie osoby posiadały tytuł magistra. Standaryzowany kwestionariusz Evidence-Based Practice (EBP) Profile Questionnaire, analiza ilościowa i jakościowa. Wyniki. Dwadzieścia sześć pielęgniarek ma świadomość znaczenia i rozwoju EBP w pielęgniarstwie i korzyści wynikających z jego stosowania. Trzynaście osób nigdy nie oceniło poprawności metodologicznej wykorzystanej literatury naukowej oraz nie odniosło jej do własnej diagnozy (12). Mimo że 21 pielęgniarek deklarowało umiejętność uzyskania dostępu do dowodów naukowych oraz korzystania z elektronicznych baz piśmiennictwa naukowego (27), aż 13 przyznało, że czyta wyniki opublikowanych badań naukowych raz w miesiącu lub rzadziej. Wnioski. W związku z intensywnym rozwojem pielęgniarstwa epidemiologicznego i przewidywanym zwiększonym zapotrzebowaniem na usługi pielęgniarskie w tej dziedzinie, istnieje konieczność pilnego uzupełnienia wiedzy i umiejętności pielęgniarek dotyczących EBP. 2. Brak dostatecznej wiedzy pielęgniarek na temat metodologii badań naukowych wymaga zmian systemowych zarówno w kształceniu studentów na kierunku pielęgniarstwo, jak i w programach specjalizacyjnych kształcenia podyplomowego z epidemiologii. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 150–159