Adaptacja kulturowa Skali Rozwoju Kompetencji Pielęgniarskich i rzetelności pomiaru - Brodowicz, Magdalena; Zarzycka, Danuta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp/Cel. Celem badania była adaptacja skali przeznaczonej do oceny rozwoju kompetencji pielęgniarskich u studentów pielęgniarstwa (ACS, Ascent to Nursing Competence Scale) i określenie rzetelności pomiaru z jej wykorzystaniem. Proponowana polska nazwa kwestionariusza to: Skala Rozwoju Kompetencji Pielęgniarskich. W skład skali wchodzą trzy obszary, dotyczące aktywności zawodowej studenta pielęgniarstwa. Pierwszy obszar bada współpracę w relacji student–opiekun/nauczyciel (W1–W6), drugi ocenia potrzebę przynależności studenta do grupy (B1–B17), trzeci obszar pozwala na ocenę wiedzy i umiejętności zawodowych studenta pielęgniarstwa (L1–L13). Zgodnie ze wskazaniem autora skali może ona być stosowana do badania rozwoju kompetencji pielęgniarskich nie tylko studentów pielęgniarstwa, ale również pozwala na ocenę kompetencji zawodowych już pracujących pielęgniarek. Materiał i metody. Badaniem objęto 103 studentów pielęgniarstwa pierwszego roku studiów magisterskich Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Wyniki. Zastosowana procedura adaptacyjna pozwala na wykazanie, że adaptowana skala spełnia kryteria rzetelności psychometrycznej na akceptowanym poziomie. Trzy obszary wchodzące w skład Skali Rozwoju Kompetencji Pielęgniarskich cechuje umiarkowana rzetelność i podobieństwo teoretyczne do wersji oryginalnej. Wnioski. Badania wskazują, że polskojęzyczna wersja narzędzia badawczego ACS to proste w użyciu i skutecznie różnicujące podmioty badane narzędzie diagnostyczne służące do oceny rozwoju kompetencji pielęgniarskich. Trzy obszary adaptowanego narzędzia: współpraca studenta–pielęgniarki z opiekunem/nauczycielem (W1–W6), potrzeba przynależności studenta–pielęgniarki do grupy (B1–B17), wiedza i umiejętności studenta–pielęgniarki (L1–L13), mogą znaleźć zastosowanie w badaniach oryginalnych i replikacyjnych oraz wspomagać monitorowanie rozwoju efektów kształcenia studentów pielęgniarstwa. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 171–176