Wykorzystanie skal w ocenie chorych z tętniakiem mózgu — doniesienia wstępne - Jabłońska, Renata; Dybciak, Grzegorz; Królikowska, Agnieszka; Ślusarz, Robert (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Krwawienie podpajęczynówkowe jest zespołem objawów, w którym dochodzi do krwawienia do przestrzeni płynowych mózgu, najczęściej z powodu pękniętego tętniaka. Cel. Celem pracy była ocena stanu chorych z krwawieniem podpajęczynówkowym z pękniętego tętniaka z wykorzystaniem skal klinimetrycznych. Materiał i metody. Do grupy badawczej zakwalifikowano 15 pacjentów hospitalizowanych z powodu podejrzenia tętniaka mózgu. Dokonano oceny na podstawie skal: GCS, GOS, IB, FCS, VAS. Wyniki. Wyniki pomiarów w skali VAS przy przyjęciu wskazują, że 60% nie odczuwa żadnych dolegliwości bólowych. Zaobserwowano korelacje dwustronną pomiędzy wynikiem FCS, a oceną IB w chwili przyjęcia na oddział p = 0,00; r = 0,970. Korelacja występuje pomiędzy FCS przy przyjęciu, a IB w dniu wypisu: p = 0,005; r = 0,685. Wnioski. Skala VAS nie ma możliwości oceny natężenia dolegliwości bólowych u chorych ze znacznymi zaburzeniami świadomości. Ocena deficytu samoopieki podczas hospitalizacji w skali FCS jest bardziej precyzyjna od wyniku IB. Oceny wydolności funkcjonalnej w dniu wypisu należy dokonywać w IB pod warunkiem zakończenia wzmożonej terapii. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 183–189