Satysfakcja pacjentów w podeszłym wieku z opieki środowiskowej świadczonej w ramach Podstawowej Opieki Zdrowotnej - Oskędra, Iwona; Zych, Beata; Skorupska-Król, Agnieszka; Puzia, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Pielęgniarki środowiskowe sprawują opiekę nad rodzinami na podstawie zakresu kompetencji. Wśród ich podopiecznych są również osoby w starszym wieku. W ramach opieki środowiskowej świadczone są działania higieniczne, diagnostyczne, pielęgnacyjno-lecznicze, edukacyjne oraz z zakresu promocji zdrowia. Z perspektywy pacjenta istotny jest nie tylko zakres świadczonej opieki, ale również zadowolenie z jej jakości. Cel. Celem pracy była ocena satysfakcji pacjentów w starszym wieku z opieki środowiskowej świadczonej w ramach Podstawowej Opieki Zdrowotnej. Materiał i metody. Badaniami objęto 100 osób w wieku powyżej 60. roku życia, korzystających z opieki pielęgniarek środowiskowych. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, narzędziem był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki. Ponad 90% pacjentów wysoko oceniło poziom opieki środowiskowej, a blisko 85% było usatysfakcjonowanych z jej zakresu. Wnioski. Wykazano zależność między jakością opieki środowiskowej a satysfakcją z jej realizacji. Nie wykazano zależności między częstością korzystania z opieki a satysfakcją z niej. Stan zdrowia pacjentów (p = 0,001), ich wiek (p = 0,001) oraz poziom wykształcenia (p = 0,03) miały istotny wpływ na poziom satysfakcji ze świadczonej opieki. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 203–207