Ewaluacja jakości i organizacji procesu kształcenia pielęgniarek i położnych studiów pomostowych w Polsce - Zinkowska, Dorota; Zinkowska, Dorota; Cholewka, Beata; Wrońska, Irena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp/Cel. Celem badań była próba ewaluacji jakości i organizacji procesu kształcenia pielęgniarek i położnych w ramach studiów pomostowych w Polsce. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 10 027 studentów studiów pomostowych na kierunkach: pielęgniarstwo (92%) i położnictwo (8%) w 69 uczelniach metodą sondażu diagnostycznego. Zastosowano wystandaryzowany kwestionariusz ankiety skierowany do osób kończących studia pomostowe. W analizie statystycznej zastosowano: test chi2, test Kruskala-Wallisa oraz współczynniki: V Kramera i tau-b Kendalla. Wyniki/Wnioski. Poziom satysfakcji studentów z realizacji programu kształcenia był wysoki. Respondenci bardzo dobrze ocenili uzyskiwane kompetencje zawodowe, a ocena nauczycieli prowadzących zajęcia była wysoka. Dostępność informacji o: programie studiów, zasadach realizacji praktyk, charakterystyce kierunku studiów, wymaganiach stawianych pracom dyplomowym była zadowalająca. Studenci studiów pomostowych odnieśli wymierne korzyści. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 239–245