Obawy pacjentów operowanych w systemie chirurgii jednego dnia — przegląd literatury - Turbiarz, Agnieszka; Babiarczyk, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Okres okołooperacyjny, bez względu na czas jego przebiegu, dla większości pacjentów przygotowywanych do zabiegu jest sytuacją budzącą lęk. W systemie operacyjnym krótkoterminowym, określanym mianem „chirurgii jednego dnia”, pacjent przebywa w jednostce leczniczej maksymalnie do 72 godzin. Skrócony czas przygotowania do operacji, okresu operacyjnego i opieki pooperacyjnej niesie ze sobą wiele obaw. Cel pracy. Wskazanie aspektów i różnorodności obaw wpływających na poziom lęku pacjentów operowanych w systemie chirurgii krótkoterminowej. Materiał i metody. W opracowaniu skorzystano z bazy danych jaką stanowiły elektroniczne zasoby EBSCO, Elsevier, Wiley-Blackwell oraz Głównej Biblioteki Lekarskiej. Zakresem czasowym objęto publikacje z lat 2006–2013. W wyszukiwaniu bibliografii zastosowano kilka deskryptorów między innymi: pacjent, chirurgia jednego dnia, komunikacja, lęk, oczekiwania, okres okołooperacyjny. Wnioski. W przebiegu całego okresu okołooperacyjnego w chirurgii jednego dnia u pacjenta może się pojawić wiele obaw. Personel medyczny powinien zwrócić szczególną uwagę na rodzaj obaw i poziom lęku oraz oczekiwania pacjentów poddawanych zabiegowi w systemie chirurgii jednego dnia. Rozpoznanie i uwzględnienie obaw i przyczyn lęku wpływa na jego zmniejszenie i wzrost poczucia bezpieczeństwa osoby operowanej. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 265–268