Autonomia decyzji pacjenta cierpiącego na zaburzenia otępienne — zarys problematyki - Zurzycka, Patrycja; Radzik, Teresa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Starzenie się społeczeństw wpływa na wzrost występowania zaburzeń otępiennych, które mogą powodować ograniczenia w podejmowaniu przez pacjentów autonomicznych decyzji. Autonomia chorego z demencją podlega zmianom wraz z progresją choroby czy wpływem czynników zewnętrznych, jej ocena jest zagadnieniem złożonym i stanowi wyzwanie dla osób opiekujących się tymi pacjentami. Rozwój choroby może wpłynąć na ograniczenie autonomii i kompetencji chorego, jednak nawet osoby w zaawansowanym stadium otępienia nie są pozbawione prawa do decydowania o sobie, zakres tych decyzji powinien być współmierny do możliwości pacjenta. Celem pracy było omówienie wybranych zagadnień związanych z autonomią pacjentów cierpiących na demencje. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (2): 269–273