Otępienie a zgoda na udział w medycznych badaniach naukowych — wybrane zagadnienie etyczne - Zurzycka, Patrycja; Radzik, Teresa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Rozwój nauk biomedycznych nierozerwalnie jest związany z koniecznością prowadzenia badań zmierzających do odkrycia nowych metod diagnostyki, leczenia i opieki, a także weryfikujących i monitorujących skuteczność aktualnie stosowanych zasad postępowania. Starzenie się społeczeństwa i następujący wraz z nim wzrost liczby ludzi cierpiących na zaburzenia otępienne sprawia, że osoby te mogą stanowić coraz liczniejszą grupę, biorącą udział w różnorodnych badaniach. Włączanie chorych cierpiących na zaburzenia otępienne do uczestnictwa w badaniach naukowych jest niezbędne, wymaga jednak zapewnienia im szczególnej ochrony ze względu na ryzyko skrzywdzenia. Celem pracy było omówienie wybranych problemów etycznych związanych z udziałem w badaniach naukowych osób cierpiących na zaburzenia otępienne. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (1): 274–278