Kontrola emocji u osób przebywających w domu pomocy społecznej - Glińska, Jolanta; Ziemkiewicz, Edyta; Borowiak, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Wielochorobowość i niesprawność w codziennym funkcjonowaniu brak zainteresowania ze strony rodziny lub brak rodziny jest najczęstszą przyczyną podejmowania decyzji o zamieszkaniu w domu pomocy społecznej. Taka zmiana w życiu człowieka niesie za sobą wiele negatywnych skutków emocjonalnych. Cel pracy. Celem pracy była analiza kontroli emocji u osób przebywających w domu pomocy społecznej. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 100 osób (50 kobiet i 50 mężczyzn) na stale przebywających w domu pomocy społecznej dla osób przewlekle somatycznie chorych. Do analizy danych użyto Skali Kontroli Emocji (CECS) oraz zmodyfikowanej Skali Barthel. Wyniki. Na zdolność do wyrażania emocji mają wpływ: czas pobytu w instytucji całodobowego wsparcia, dostępność naturalnych źródeł wsparcia takich jak rodzina, poczucie osamotnienia, zależność od innych osób w codziennym funkcjonowaniu. Wsparcie ze strony rodziny jest czynnikiem sprzyjającym wyrażaniu emocji. U osób całkowicie lub częściowo zależnych wykazano większe tłumienie emocji. Wnioski. Osoby przebywające w domu pomocy społecznej wykazują wysoki wskaźnik tłumienia negatywnych. Największy wpływ na ekspresję emocji wykazało wsparcie społeczne otrzymywane od rodziny.