Ocena efektów kształcenia studentów kierunku pielęgniarstwo z zakresu Evidence-Based Medicine z wykorzystaniem platformy e-learningowej Moodle™ - Panczyk, Mariusz; Belowska, Jarosława; Zarzeka, Aleksander; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Mimo że koncepcja praktyki medycznej opartej na dowodach naukowych (EBM) jest znana i akceptowane przez specjalistów nauk o zdrowiu, to nadal programy studiów w niedostatecznym stopniu realizuje tę zasadę, także w doniesieniu do kształcenia pielęgniarek/pielęgniarzy. Cel pracy. Analiza porównawcza oceniania studentów za pomocą narzędzi e-learningowych w zakresie „Badań klinicznych i podstaw EBM” na kierunku pielęgniarstwo Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (WUM) w latach 2013/14 i 2014/15. Materiał i metody. 262 studentów kształcących się w ramach studiów II stopnia na kierunku Pielęgniarstwo w WUM, w tym: 122 z rocznika 2013/14 i 140 z rocznika 2014/15. Wykorzystano dane punktowe stanowiące wynik uzyskany w toku zaliczenia e-learningowego obejmującego łącznie 40 pytań problemowych. W celu oceny osiągniętych efektów kształcenia przez studentów z dwóch kolejnych roczników, porównano wyniki zaliczenia końcowego dla obu edycji oraz oszacowano rzetelność pomiaru. Wewnętrzną zgodność pomiaru edukacyjnego oceniono w jednowymiarowej analizie interkorelacji oraz wielowymiarowej analizie regresji wielorakiej. Wyniki. Stopień zróżnicowania punktacji oraz rzetelność pomiaru dla obu roczników był bardzo podobny (test Levene’a, p > 0,05). Natomiast zaobserwowano, że studenci z rocznika 2013/14 osiągali statycznie istotnie wyższe wyniki, niż ci z rocznika 2014/15 (test U Manna-Whitneya; p = 0,02; d-Cohena = 0,326). Ponadto, dla obu roczników w podobnym stopniu punktacja uzyskana w zakresie czterech modułów umiejętności praktycznych była istotnie skorelowana z całkowitym wynikiem zaliczenia. Potwierdzenie powyższych zależności uzyskano także w analizie regresji. Wnioski. Przedstawione w niniejszej pracy empiryczne dowody na skuteczność procesu dydaktycznego opartego na narzędziach e-learningowych pozwala zakładać, że powinien on zapewniać zdobycie przez studentów pielęgniarstwa niezbędnych kompetencji w zakresie EBM.