Egzamin wstępny w kwalifikacji kandydatów na studia II stopnia na kierunek pielęgniarstwo — 5-letnia analiza retrospektywna - Panczyk, Mariusz; Rebandel, Henryk; Belowska, Jarosława; Zarzeka, Aleksander; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Cel pracy. Analiza kryteriów selekcji kandydatów oraz ocena jakości testowego egzaminu wstępnego na studia pielęgniarskie II stopnia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (WUM) w latach 2009–2013. Materiał i metody. W badaniu wykorzystano dane rekrutacyjne kandydatów na studia II stopnia na kierunku Pielęgniarstwo z lat 2009–2013 (n = 2257, średnia wieku 23 lata). Jakość egzaminu testowego oszacowano poprzez ocenę stopnia rzetelności (współczynnik a-Cronbacha). Zdolności selekcyjną kryteriów rekrutacyjnych wykonano za pomocą analizy krzywych ROC dla dwóch kategorii przyjęty/nieprzyjęty. Wyniki. Analiza poszczególnych edycji wstępnego egzaminu testowego wskazuje na jego niedostateczną rzetelność (a w przedziale 0,429–0,559). Dla stosowanych kryteriów selekcji wykazano zróżnicowaną moc dyskryminacyjną. Wynik punktowy z egzaminu miał istotnie większą moc selekcji niż kryterium oparte na średniej ocen (krzywe ROC, p < 0,00001). Zaobserwowano także wysoką zdolność dyskryminacyjną pytań testowych z zakresu „Pielęgniarstwa klinicznego”. Wnioski. Konieczne jest zmniejszenie roli selekcyjnej średniej ocen oraz punktowanych osiągnięć naukowych w procesie rekrutacji przy równoczesnym zwiększeniu znaczenia wyników z egzaminu testowego. Ponadto, należy dążyć do poprawy parametrów jakościowych testowych pytań egzaminacyjnych, tak aby uzyskać lepszą niż dotychczas zdolność dyskryminacyjną dla tego narzędzia selekcyjnego.