Wpływ palenia tytoniu na jakość życia chorych na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc - Pawłowska, Katarzyna; Doboszyńska, Anna; Kądalska, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Badania prowadzone na temat jakości życia chorych są coraz bardziej powszechne, ponieważ stanowią cenne uzupełnienie danych na temat oceny stanu klinicznego pacjenta oraz skuteczności procesu terapeutycznego. Celem pracy jest ocena jakości życia oraz nasilenia objawów chorych na POChP, jak również próba oceny wpływu aktualnego statusu palenia tytoniu na jakość życia chorych. Materiał i metody. Badanie objęło 97 pacjentów z rozpoznaną POChP. Do badań wykorzystano: test oceny przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (CAT), zmodyfikowaną skalę duszności według Medical Reasearch Council (mMRC), skrócony Kwestionariusz jakości życia Szpitala Świętego Jerzego (SGRQ-C) oraz autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki. Istnieje silna korelacja dodatnia między SGRQ a CAT (r = 0,64; p < 0,001), między SGRQ a mMRC (r = 0,67; p < 0,001) oraz umiarkowana korelacja między mMRC a CAT (r = 0,55; p < 0,001). Badani, którzy nigdy nie palili nie różnią się istotnie pod względem nasilenia objawów od chorych obecnie palący lub byłych palaczy F = 0,63; p > 0,05 Ankietowani zdeklarowani według statusu palenia nie różnią się istotnie między sobą, porównując nasilenie duszności F = 2,95; p > 0,05. Osoby, które nigdy nie paliły nie uzyskały istotnie lepszych statystycznie wyników w SGRQ niż obecni lub byli palacze F = 0,20; p > 0,05. Wnioski. Pacjenci objęci badaniem wskazywali na złą jakości życia oraz znaczne nasilenie duszności i objawów choroby. Obecny status palenia papierosów nie wpływa na jakość życia w tej grupie.