Satysfakcja seksualna kobiet po porodzie — część II - Stadnicka, Grażyna; Łepecka-Klusek, Celina; Pilewska-Kozak, Anna; Pawłowska-Muc, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp/Cel. Celem pracy było sprawdzenie wpływu niektórych czynników na satysfakcję seksualną kobiet po urodzeniu dziecka. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 360 kobiet będących 3–6 miesięcy po porodzie. W badaniach wykorzystano specjalnie do tego celu skonstruowany kwestionariusz składający się z części autorskiej oraz standaryzowanego kwestionariusza Sexual Quality of Life Questionnaire Female. Opracowania statystycznego dokonano za pomocą oprogramowania komputerowego IBM SPSS Statistics wersja 21. Do analizy statystycznej zastosowano test U Manna-Whitneya. Wyniki. Ankietowane kobiety były w wieku 18–43 lat. Dla ponad połowy badanych (226; 62,77%) był to pierwszy poród, a dla pozostałych (134; 37,23%) drugi lub kolejny. Ciąża zakończyła się porodem drogami natury u 242 (67,22%) badanych kobiet, a u 118 (32,78%) poprzez cięcie cesarskie. Pierworódki cieszyły się lepszą jakością życia seksualnego w porównaniu z wieloródkami (p = 0,001). Najwyższą satysfakcję seksualną deklarowały kobiety po porodzie naturalnym bez nacięcia krocza (Me = 92,00). Stwierdzono istotne statystycznie różnice (p = 0,012) na poziomie satysfakcji seksualnej pomiędzy grupą badanych kobiet bez objawów i z objawami nietrzymania moczu. Wnioski. Subiektywna ocena satysfakcji seksualnej kobiet po porodzie zależy od liczby porodów, sposobu ukończenia ciąży oraz występowania objawów wysiłkowego nietrzymania moczu.