Jakość życia chorych z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego z uwzględnieniem czynników demograficznych i klinicznych - Stanisławska, Joanna; Zubrzycka, Renata; Talarska, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa [UC, ulcerative colitis ]), podobnie jak cała grupa nieswoistych zapaleń jelit, jest chorobą o nie do końca poznanej etiologii. Charakteryzuje się występowaniem objawów ze strony przewodu pokarmowego i objawów ogólnych, upośledzających codzienne funkcjonowanie chorych. Cel. Ukazanie jakości życia chorych z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego z uwzględnieniem czynników demograficznych i klinicznych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w latach 2010–2012 wśród 258 osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, w tym u pacjentów przebywających na oddziale Gastroenterologii i Żywienia Człowieka w Szpitalu Klinicznym nr 2 w Poznaniu oraz użytkowników forum: www.crohn.home.pl. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, technikę ankiety. Użyto kwestionariusza RFIPC ( Rating Form of Inflammatory Bowel Disease Patient Concerns ) oraz ankietę dotyczącą danych demograficzno-klinicznych. Wyniki. Na podstawie badania oszacowano poziom jakości życia osób badanych. Średnia punktów dla całej grupy wynosiła 48. Najliczniejszą grupą badanych, którzy uzyskali w kwestionariuszu powyżej 38,7 pkt. (a tym samym gorszą jakość życia) były kobiety (56,2%). U mężczyzn dobrą jakość życia (RFIPC poniżej 38,7 pkt.) stwierdzano w dwóch domenach: życie intymne 34,9 pkt. oraz stygmatyzacja ciała 36,8 pkt. Wnioski. Na subiektywną ocenę jakości życia u kobiet ma wpływ: choroba, życie intymne, powikłania i stygmatyzacja ciała. Niska jakość życia częściej występuje u: kobiet, osób z zaostrzeniem procesu chorobowego, mieszkańców wsi, osób z zawodowym i podstawowym wykształceniem, chorych nieaktywnych zawodowo, a także u osób z czasem trwania choroby do 2 lat i powyżej 10 lat.