Subiektywna ocena pacjentów dotycząca postawy personelu medycznego podstawowej opieki zdrowotnej w świetle satysfakcji z usług medycznych - Strzelecka, Agnieszka; Nowak-Starz, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Na subiektywną ocenę pacjenta z jakości usług medycznych ma wpływ poziom wykonania danej usługi medycznej, w tym ocena wyglądu gabinetu medycznego, ocena atmosfery panującej w miejscu wykonania danej usługi oraz ocena pracy personelu medycznego. Cel pracy. Zbadanie subiektywnej oceny pacjentów dotyczącej postawy personelu medycznego podstawowej opieki zdrowotnej w świetle satysfakcji z usług medycznych. Materiał i metody. Badaniami objęto 422 pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej na terenie województwa świętokrzyskiego. Dokonując analizy statystycznej, użyto testu c2, testu Fishera oraz model regresji logistycznej. Przyjęto poziom istotności testu a < 0,05. Analizę statystyczną wykonano za pomocą oprogramowania statystycznego SAS. Wyniki. Badani pacjenci wskazali, że na satysfakcję z usług medycznych ma wpływ przebieg wizyty — szczera i przyjacielska rozmowa (69,91%), pozytywny stosunek lekarza do pacjenta (60,90%) oraz stosunek pozostałego personelu medycznego — pielęgniarek. Parametry w modelu regresji logistycznej dla zmiennych stosunek lekarza do pacjenta, sposób przywitania okazały się istotne na poziomie p < 0,001, a stosunek personelu pielęgniarskiego na poziomie p = 0,002. Wyniki analizy regresji logistycznej wykazały, że zmienne te są istotnie związane z pozytywną jakością usług medycznych. Wnioski. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że na subiektywną ocenę pacjentów dotyczącej postawy personelu medycznego POZ w świetle satysfakcji z usług medycznych istotnie wpływa przebieg wizyty lekarskiej, sposób zachowania się lekarza i pielęgniarek wobec pacjenta.