Opinie pielęgniarek na temat wykorzystywania dowodów naukowych w praktyce zawodowej - Wąsowska, Iga; Kózka, Maria (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Pomimo wielu korzyści wynikających z pielęgniarstwa opartego na dowodach naukowych (EBN, Evidence-Based Nursing), koncepcja ta w Polsce nadal nie jest systematycznie wdrażana do codziennej praktyki. Cel. Celem pracy było poznanie opinii pielęgniarek na temat wykorzystywania dowodów naukowych w praktyce pielęgniarskiej i czynników ograniczających ich wdrażanie. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankiety. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety, do którego opracowania wykorzystano amerykańską skalę The Barriers to Research Utilization (Funk, Champagne, 2010). W badaniach wzięło udział 350 pielęgniarek z czterech szpitali na terenie Krakowa. Badania poddano analizie statystycznej. Istotność statystyczną przyjęto na poziomie a = 0,005. Wyniki. Znajomość zagadnienia EBN deklarowało 30% badanych. Wśród nich największy odsetek stanowiły osoby młode (± 36 lat), z wyższym wykształceniem (93%) oraz pracujące na oddziałach intensywnej terapii (57%) i blokach operacyjnych (46%). Głównym źródłem wiedzy z dziedziny pielęgniarstwa były czasopisma branżowe (100%) i warsztaty w miejscu pracy (75%). Większość respondentów nie podejmuje aktywności związanej z EBN. W opinii badanych głównymi barierami we wdrażaniu EBN są: niezrozumiałość analiz statystycznych, niejasne następstwa koncepcji dla praktyki pielęgniarskiej, brak pomocy ze strony lepiej wykształconych/doświadczonych kolegów z pracy, brak odpowiedniego uposażenia oraz brak czasu. Wnioski. Poziom wykształcenia, wiek oraz miejsce pracy badanych pielęgniarek ma istotny wpływ na poziom wiedzy i aktywności dotyczącej EBN.