Wybrane elementy sposobu żywienia nastolatków powiatu nowotarskiego w aspekcie profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych - Zięba, Maria; Dębska, Grażyna; Ławska, Wioletta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Sposób żywienia w okresie rozwojowym determinuje zdrowie osób dorosłych. Błędy i nieprawidłowe nawyki żywieniowe z tego okresu, oprócz niekorzystnego wpływu na rozwój psycho-fizyczny, predysponują do rozwoju w wieku późniejszym chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą. Cel pracy. Celem pracy było poznanie nawyków żywieniowych młodzieży w wieku 16–19 lat oraz ocena ich wskaźnika masy ciała (BMI) w kontekście profilaktyki chorób układu krążenia. Materiał i metody. Badania metodą sondażu diagnostycznego przeprowadzono w szkołach ponadgimnazjalnych powiatu nowotarskiego w pierwszej połowie 2010 roku. Narzędziem badawczym był kwestionariusz autorskiej anonimowej ankiety poddany walidacji (test Alfa de Cronbach = 0,8781). Do oceny BMI zastosowano pomiar wysokości i masy ciała. Za poziom istotności statystycznej przyjęto wartość p < 0,05. W badaniu uczestniczyło 859 nastolatków, w tym 366 chłopców (42,6%) i 493 dziewcząt (57,4% ), w wieku 16–19 lat. Wyniki i wnioski. Zachowania żywieniowe młodzieży odbiegają od przyjętych zaleceń racjonalnego żywienia i mogą sprzyjać rozwojowi miażdżycy w latach późniejszych. Analiza porównawcza sposobu odżywiania się dziewcząt i chłopców dowodzi, że płeć różnicuje niektóre nawyki żywieniowe w tej grupie wiekowej. Dziewczęta przejawiają tendencję do ograniczania produktów stanowiących bogate źródło kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu (czerwone mięso, podroby), przy jednoczesnym zwiększonym spożyciu produktów mlecznych, surowych warzyw i surówek. Zaobserwowano rozbieżność pomiędzy tym co młodzież wie na temat zdrowego żywienia a tym w jaki sposób odżywia się na co dzień. W badanej grupie najczęściej występuje normowaga (77,5%), nadwagę wykazuje około 8% nastolatków obu płci, niedowaga dotyczy zaś 9,2% badanych z istotną przewagą liczebną dziewcząt.