Mleko kobiece jako naturalny produkt leczniczy - Piskorska-Jasiulewicz, Magdalena; Witkowska-Zimny, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Mleko kobiece jest substancją, która stanowi podstawę żywienia człowieka na początkowym etapie jego rozwoju. Dzięki unikalnej kompozycji, od setek lat jest także wykorzystywane w leczeniu ran, walce z zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi, a obecnie również we wspomaganiu terapii chorób nowotworowych. Odkrycie komórek macierzystych i kompleksu HAMLET w mleku kobiecym zwiększa możliwości jego zastosowania w leczeniu chorób z dotychczas złym rokowaniem. W niniejszej pracy zebrano i usystematyzowano informacje o składzie i właściwościach mleka kobiecego mających znaczenie dla jego zastosowania jako naturalnego produktu leczniczego. Podsumowano także aktualne informacje dotyczące funkcjonowania banków mleka kobiecego i rozwoju laktotechnologii w Polsce i na świecie.