Dylematy etyczne w pielęgniarstwie geriatrycznym — wybrane zagadnienia - Zurzycka, Patrycja; Radzik, Teresa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
W związku ze starzeniem się społeczeństwa opieka nad osobami starszymi odgrywa coraz istotniejszą rolę w ochronie zdrowia. Świadczenie tej opieki, opartej na wiedzy medycznej, wymaga także odniesienia się do zasad etyki. Specyfika schorzeń podeszłego wieku oraz organizacja udzielanych seniorom świadczeń powoduje powstawanie typowych dylematów etycznych, ale także specyficznych problemów uwarunkowanych potrzebami i problemami osób starszych. Istotnym elementem praktyki pielęgniarskiej jest umiejętność rozpoznawania i rozwiązywania dylematów etycznych pojawiających się w codziennej pracy. Rozstrzyganie powstałych dylematów oparte powinno być na założonym modelu rozwiązywania problemów uwarunkowanym poszanowaniem praw pacjenta oraz działaniu w zakresie obowiązków i powinności zawodowych w granicach zasad obowiązującego prawa i etyki. Celem pracy było ukazanie najczęstszych dylematów etycznych rodzących się w związku z opieką nad osobami starszymi oraz przedstawienie możliwego modelu ich rozwiązania.