Dom pomocy społecznej jako ośrodek wsparcia dla starszych osób. Wsparcie społeczne a kontrola emocji - Glińska, Jolanta; Ziemkiewicz, Edyta; Borowiak, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Pobyt w domu pomocy społecznej postrzegany jest jako stan zaburzający równowagę psycho-fizyczną seniorów. Dlatego też podstawą ich działania powinien być system wsparcia społecznego. Cel. Celem pracy była ocena wsparcia społecznego oraz analiza wpływu wsparcia na kontrolę emocji. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 100 osób na stałe przebywających w domu pomocy społecznej. Do analizy danych użyto Skali Kontroli Emocji (CECS) oraz ankiety własnej konstrukcji. Wyniki i wnioski. Podopieczni ze strony osób profesjonalnie pomagających w DPS najbardziej oczekują wsparcia emocjonalnego. Wyniki badań wskazują na potrzebę wsparcia głównie emocjonalnego, jako głównego czynnika wpływającego na kontrolę emocji. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 446–451