Ocena jakości opieki położniczej w oddziale patologii ciąży - Konopska, Karolina; Kretowicz, Katarzyna; Michalik, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Dla prawidłowego przebiegu procesu terapeutycznego, diagnostycznego i leczniczego niezbędne jest zapewnienie wysokiej jakości usług. Wszelkie zaniedbania w tym obszarze prowadzą do zagrożenia podstawowych dla każdego człowieka wartości jakimi są zdrowie i życie, a w przypadku objęcia opieką kobiet ciężarnych dotyczą również rozwijającego się płodu. Z tego też względu holistyczny model opieki położniczej powinien zakładać nie tylko zapewnienie potrzeb pacjenta, ale również udzielanie wysokiej jakości świadczeń. Cel pracy. Celem pracy była ocena jakości opieki położniczej na wybranym oddziale patologii ciąży. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w grupie 100 ciężarnych hospitalizowanych w wybranym podmiocie leczniczym województwa pomorskiego, na oddziale patologii ciąży, w okresie od lipca do października 2014 roku. Do oceny jakości opieki położniczej świadczonej na oddziale patologii ciąży wykorzystano zmodyfikowany arkusz BOHIPSZO. Zastosowano metody analizy piśmiennictwa, sondażu diagnostycznego oraz analizy statystycznej. Wyniki i wnioski. Jakość opieki położniczej w poszczególnych standardach kształtowała się na różnym poziomie. Najlepiej został oceniony standard dotyczący bezpieczeństwa pacjenta (94,61%), najsłabiej natomiast standard o informowaniu pacjenta (67,94%). Współczynnik pielęgnacji całkowitej na badanym oddziale wyniósł 86,55%. Na podstawie analizy kryteriów szczegółowych możliwe jest wyłonienie obszarów opieki realizowanych na wysokim poziomie, jak również tych wymagających poprawy. Ocena jakości opieki położniczej koreluje w poszczególnych standardach z wybranymi cechami charakteryzującymi badaną grupę. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 465–470