Zachowania zdrowotne pacjentów z nadciśnieniem tętniczym - Kosek, Krystyna; Łukasik, Renata; Bieniek, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Nadciśnienie tętnicze stanowi zespół chorobowy będący głównym powodem zgonów w Europie oraz jest przyczyną niepełnosprawności i wyraźnego pogorszenia jakości życia chorych. Nadciśnienie tętnicze jest chorobą, w leczeniu której szczególną rolę odgrywają pozytywne zachowania zdrowotne. Cel pracy. Głównym celem pracy było poznanie poziomu zachowań zdrowotnych pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Materiał i metody. Badaną grupę stanowili pacjenci hospitalizowani w 2015 roku na II Oddziale Kardiologicznym Polsko-Amerykańskich Klinik Serca w Bielsku-Białej. Badaniami objęto 117 osób chorujących na nadciśnienie tętnicze, średni wiek badanych wynosił 66,3 ± 10 lat. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego przy użyciu Inwentarza Zachowań Zdrowotnych (IZZ) autorstwa Juczyńskiego. Wyniki. W globalnej ocenie wskaźnik zachowań zdrowotnych dla ogółu badanych wyniósł średnio 87,53, w tym dla kobiet 88,68 oraz 86,67 dla mężczyzn. Połowa ankietowanych charakteryzowała się wysokim poziomem IZZ, przeciętny poziom reprezentowało 34,2% badanych, tylko 16,2% respondentów prezentowało niski poziom IZZ. Wnioski. Zachowania zdrowotne u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym determinuje wiek pacjenta. Badani pacjenci z nadciśnieniem tętniczym stosują się do zaleceń lekarskich dotyczących farmakoterapii. Z niefarmakologicznych metod leczenia nadciśnienia tętniczego istotne znaczenie w opinii pacjentów mają zachowania profilaktyczne oraz pozytywne nastawienie psychiczne do leczenia choroby. Istnieje konieczność edukacji pacjentów z nadciśnieniem tętniczym na temat niefarmakologicznych metod leczenia, zwłaszcza w sferze prawidłowych nawyków żywieniowych oraz motywowania do ich przestrzegania. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 471–476