Ordynacja i preskrypcja pielęgniarska w Polsce - Zimmermann, Agnieszka; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra; Cieplikiewicz, Ewa; Flis, Agata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2015)
Wstęp. Rozwój samodzielności zawodowej pielęgniarek i położnych zaowocował stworzeniem i wprowadzeniem do praktyki nowego uprawnienia zawodowego. Dotyczy ono możliwości ordynowania leków, wystawiania na nie recept, a także kierowania na badania diagnostyczne. Wprowadzenie takich zmian bez wątpienia wzmacnia pozycję zawodową i dlatego obecną sytuację należy oceniać jako wyjątkowo doniosłą zarówno z punktu widzenia rozwoju obu zawodów, jak i zasad funkcjonowania systemu ochrony zdrowia. Cel pracy. W pracy dokonano przeglądu i analizy regulacji prawnych z jednoczesnym formułowaniem wniosków prognostycznych opartych na przeprowadzonych do tej pory badaniach międzynarodowych. Wnioski. Doświadczenia międzynarodowe w zakresie rozszerzania uprawnień pielęgniarek i położnych dotyczących ordynacji i preskrypcji preparatów leczniczych oraz wyrobów medycznych mają już kilkudziesięcioletnią historię i są pozytywne. Należy więc mieć nadzieję, że i w Polsce zmiany te przyniosą korzyść dla pacjentów, systemu ochrony zdrowia i środowiska zawodowego pracowników medycznych. Problemy Pielęgniarstwa 2015; 23 (4): 551–556