Analiza porównawcza ścieżki edukacji pielęgniarki psychiatrycznej w Polsce i Anglii - Cichoń, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Rodzaj otrzymanego wykształcenia determinuje rolę zawodową. Celem niniejszego artykułu jest analiza porównawcza ścieżki edukacyjnej pielęgniarki psychiatrycznej w Polsce i Anglii oraz omówienie podstaw, na jakich uznawane są kwalifikacje uzyskane w Polsce wraz z przedstawieniem celów i programów kształcenia pielęgniarek w obu tych państwach. Pod uwagę wzięto kształcenie na poziomie licencjackim w Polsce i Anglii oraz kształcenie podyplomowe, które realizowane jest podczas kursu kwalifikacyjnego i szkolenia specjalizacyjnego w Polsce.