Rola pielęgniarki w prowadzeniu ciągłych technik nerkozastępczych na oddziale intensywnej terapii - Nowak, Ilona; Seczyńska, Bożena; Sega, Aurelia; Władymiruk, Aleksandra; Szczeklik, Wojciech (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Ciągłe techniki nerkozastępcze są obecnie standardową metodą leczenia krytycznie chorych z ostrym uszkodzeniem nerek. Techniki pozaustrojowe stosowane na oddziałach intensywnej terapii (OIT) stawiają nowe zadania zespołom terapeutycznym oraz wpływają na efektywność leczenia. Kluczową rolę w zapewnieniu skuteczności leczenia nerkozastępczego odgrywają pielęgniarki. Ich rola polega na prowadzeniu zabiegu i ocenie odpowiedzi pacjenta na leczenie, w tym na systematycznym monitorowaniu stanu klinicznego oraz wybranych parametrów laboratoryjnych czy technicznych aspektów terapii. Celem pracy jest przedstawienie zadań i roli pielęgniarki podczas prowadzenia ciągłych technik nerkozastępczych u chorych w krytycznym stanie. Dane zebrano na podstawie aktualnej analizy piśmiennictwa polskiego i zagranicznego, opierając się na bazie PubMed//MEDLINE.