Opieka nad dzieckiem z wrodzoną przepukliną przeponową na oddziale intensywnej terapii - Krajewska, Maria; Duńczak, Elżbieta; Stefanowicz, Anna; Kołodziejska, Aneta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Wrodzona przepuklina przeponowa to bardzo ciężka wada rozwojowa, która polega na powstaniu ubytku w przeponie, przez który dochodzi do przemieszczenia narządów jamy brzusznej (żołądek, jelita, wątroba) do klatki piersiowej co uniemożliwia prawidłowy rozwój płuc. Diagnostyka prenatalna i wewnątrzmaciczne leczenie płodu daje możliwość korekcji wady jeszcze w łonie matki oraz zmniejszenie destrukcyjnych następstw danej wady i chorób płodu. Cel pracy. Celem pracy jest analiza przypadku dziecka z wrodzoną przepukliną przeponową rozpoznaną w okresie prenatalnym, poddanym leczeniu przed i po-urodzeniowemu oraz przedstawienie roli i zadań pielęgniarki w aspekcie działań pielęgnacyjno-edukacyjnych wobec dziecka i jego rodziców. Materiał i metody . Badaniem objęto dziewczynkę, leczoną bezpośrednio po urodzeniu w Klinice Intensywnej Terapii i Wad Wrodzonych Noworodków i Niemowląt w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi oraz jej rodziców. Wyniki i wnioski. Postęp w diagnostyce prenatalnej i chirurgii wideoskopowej przyczynił się do rozwoju prenatalnej interwencji chirurgicznej, dał też możliwość wewnątrzmacicznego leczenia płodu, a także zwiększył szanse na pozytywne zakończenie leczenia dziecka. Działania pielęgnacyjne i edukacyjne podejmowane przez pielęgniarki mają wpływ na jakość życia dziecka i jego rodziny.