Poczucie koherencji a jakość życia pacjentów po przeszczepieniu serca - Milaniak, Irena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Przeszczepienie serca (HTX) jest skuteczną metodą leczenia schyłkowej niewydolności serca. Jakość życia po HTX poprawia się i pacjent wraca do normalnej aktywności. Określenie i pomiar wskaźników wyznaczających jakość życia ma istotne znaczenie w sprawowaniu holistycznej opieki w tej grupie pacjentów. Cel pracy. Ocena wpływu poczucia koherencji na jakość życia pacjentów (QOL) po HTX. Materiał i metody. Badaną grupę stanowiło 121 pacjentów, w tym 30 kobiet i 91 mężczyzn, w wieku 18–77 lat; średnia wieku wynosiła 55,01 roku (± 13,23; mediana 58). Czas od wykonania zabiegu przeszczepienia serca wynosił w badanej grupie od 3 miesięcy do 20 lat (średnia 10,54 ± 5,24; mediana 11). Do badań wykorzystano kwestionariusz WHOQOL-BREF (badanie QOL) oraz kwestionariusz SOC-29 Antonovsky’ego (poczucie koherencji). Dane poddano analizie statystycznej. Wyniki. Ponad połowa badanych oceniła ogólną jakość życia i zadowolenie ze swojego stanu zdrowia na poziomie dobrym bądź bardzo dobrym. Najniżej przez chorych zostało ocenione funkcjonowanie w dziedzinie somatycznej (fizycznej) (średnia 13,035 ± 1,549) oraz psychologicznej (średnia 13,040 ± 1,100), stosunkowo najlepiej oceniono funkcjonowanie w dziedzinie opisującej relacje społeczne (średnia 15,044 ± 2,404). Poczucie koherencji wyniosło średnio 132,74. Stwierdzono znamiennie istotne statystycznie, pozytywne związki pomiędzy siłą poczucia koherencji a jakością życia we wszystkich jej domenach. Wniosek. Siła poczucia koherencji ma istotny wpływ na jakość życia pacjentów po HTX.