Ocena poziomu wiedzy kobiet w zakresie czynników ryzyka osteoporozy a jej zastosowanie w praktyce - Paplaczyk, Małgorzata; Gawor, Anna; Palka, Aleksandra; Chrobak-Bien, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Osteoporoza charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej, co w konsekwencji prowadzi do częstych złamań kości. Schorzenie stanowi jeden z głównych problemów zdrowotnych w Polsce. Do rozwoju choroby przyczynia się wiele czynników, między innymi wiek, płeć, nieodpowiednia dieta, mała aktywność fizyczna, palenie papierosów, ale również brak profilaktyki oraz edukacji zdrowotnej. Cel pracy. Celem badań było poznanie poziomu wiedzy kobiet w zakresie czynników ryzyka osteoporozy oraz podejmowanych zachowań zdrowotnych. Materiał i metody. Badaniem objęto 105 kobiet w wieku 40–76 lat. Wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego i technikę ankietowania, w której posługiwano się następującymi narzędziami: autorski kwestionariusz ankiety oraz Inwentarz Zachowań Zdrowotnych (IZZ). Wyniki. Na podstawie wyników uzyskanych w autorskim kwestionariuszu ankiety ustalono, że mniej niż połowa kobiet wykazała bardzo dobry poziom wiedzy w zakresie czynników ryzyka osteoporozy, natomiast ponad połowa ankietowanych wykazała się przeciętnym ogólnym wskaźnikiem nasilenia zachowań zdrowotnych. Osoby starsze wykazały niższą wiedzę ogólną, natomiast zaobserwowano w tej grupie wyższe nasilenie zachowań zdrowotnych. Badania pokazały, że kobiety mieszkające w większych miejscowościach mają wyższy poziom wiedzy, z kolei kobiety z wyższym wykształceniem charakteryzują się wyższym poziomem wiedzy ogólnej, ale niższym nasileniem zachowań zdrowotnych, a więc im wyższa wiedza tym niższe nasilenie zachowań zdrowotnych. Wnioski. Analiza wyników badań pozwoliła na stwierdzenie, że wiedza w zakresie czynników ryzyka osteoporozy oraz podejmowanych zachowań zdrowotnych jest niewystarczająca. Wyniki wskazują na konieczność prowadzenia edukacji zdrowotnej dotyczącej zasad profilaktyki osteoporozy oraz promocji zachowań zdrowotnych zarówno osób zdrowych, jak i chorych, w celu zapobiegania wystąpienia schorzenia oraz eliminowania czynników sprzyjających chorobie.