Analiza wpływu czynników socjograficznych i demograficznych na poziom rozumienia empatycznego studentów pielęgniarstwa - Rachubińska, Kamila; Stanisławska, Marzanna; Grochans, Elżbieta; Robaszkiewicz, Renata; Jurczak, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Empatia nawołuje do bezinteresownej troski o drugą osobę oraz wzmacnia postawy prospołeczne. Empatia w pielęgniarstwie daje pacjentowi poczucie bycia zrozumianym i akceptowanym oraz zapewnia bezpieczną bliskość i możliwość podzielenia się swoimi problemami. Cel. Celem pracy jest ocena wpływu czynników socjograficznych i demograficznych na poziom rozumienia empatycznego studentów pielęgniarstwa. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 322 studentów pielęgniarstwa pierwszego i drugiego stopnia Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, w 2015 roku. Narzędzie badawcze stanowił kwestionariusz ankiety, składający się z dwóch części. Pierwsza część dotyczyła danych socjograficznych i demograficznych. Drugą część stanowił Kwestionariusz Rozumienia Empatycznego Innych Ludzi (KRE) autorstwa Andrzeja Węglińskiego. Wyniki i wnioski. Prawie połowa studentów pielęgniarstwa (43%) prezentowała przeciętny poziom rozumienia empatycznego. Im starszy wiek, tym słabsze rozumienie empatyczne. Kobiety charakteryzują się wyższym poziomem rozumienia empatycznego (65 pkt) niż mężczyźni (56 pkt). Symptom gotowość poświęcenia się dla innych był istotnie statystycznie wyższy u osób będących w związku (p < 0,05; 12), w stosunku do osób wolnych (11,4). Poziom rozumienia empatycznego nie zależał istotnie od miejsca zamieszkania badanych oraz od roku studiów (p > 0,05).