Marta Płaska — wzór osobowy w działalności na rzecz rozwoju nowoczesnego pielęgniarstwa - Gierczak, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Marta Płaska była wybitną pielęgniarką, która swoją działalnością skierowała pielęgniarstwo operacyjne ku nowoczesności. Aktywnie działała w organizacjach zawodowych. Cel pracy. Przedstawienie wzorca osobowego pielęgniarki-instrumentariuszki, nauczyciela i kierownika w działalności dla rozwoju nowoczesnego pielęgniarstwa operacyjnego. Materiał i metody. W pracy wykorzystano metodę biograficzną, zastosowano technikę analizy dokumentów i wywiadu. Wyniki. Marta Płaska stała się wzorem pielęgniarki-specjalistki dzięki cechom osobowości, stałej pracy nad własnym rozwojem, identyfikacji z zawodem, wpływom szkoły i organizacji zawodowych. Jej wrażliwość i otwartość na potrzeby drugiego człowieka ugruntowały działanie Szkoły Pielęgniarstwa przy Szpitalu Przemienienia Pańskiego w Warszawie, prowadzoną przez siostrę Wandę Żurawską. Marta Płaska była niezwykle utalentowaną instrumentariuszką, pracowała w I Klinice Chirurgicznej, kierowanej przez prof. Jana Nielubowicza w Państwowym Szpitalu Klinicznym przy ul. Lindleya w Warszawie. Szybko awansowała, po dwóch latach pracy na bloku operacyjnym powierzono jej funkcję oddziałowej. Uczestniczyła w pierwszym przeszczepieniu nerki w Polsce oraz wielu innych nowatorskich operacjach chirurgicznych. Po przeniesieniu kliniki do nowo wybudowanego Szpitala przy ul. Banacha zarządzała blokiem operacyjnym. Marta Płaska poszukiwała nowoczesnych rozwiązań zarówno dla ulepszenia pracy pielęgniarek, jaki i sposobach sterylizacji narzędzi szpitalnych. Szkoliła się w Anglii, Szwecji, Finlandii, odwiedziła kilka szpitali w Stanach Zjednoczonych. Reprezentowała Polskie Towarzystwo Pielęgniarskie na Kongresie Międzynarodowej Rady Pielęgniarek (International Council of Nurses, ICN) w Los Angeles. Jej wystąpienie było inspiracją do zorganizowania międzynarodowego stowarzyszenia instrumentariuszek. Idea spotkała się z ogromnym uznaniem. Marta Płaska była obdarzona wyjątkowymi zdolnościami organizacyjnymi. Z ramienia Międzynarodowego Komitetu Czerwonego Krzyża podjęła wyzwanie uruchomienia sal operacyjnych w zdewastowanym szpitalu w Kompong Cham w bardzo trudnych i niebezpiecznych warunkach. Podsumowanie . Należy podkreślić ogromny wkład pracy Marty Płaskiej w rozwój nowoczesnego pielęgniarstwa operacyjnego poprzez wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań, szkolenie pielęgniarek operacyjnych i wymianę doświadczeń na forum międzynarodowym.