Poprawa stanu zdrowia pacjentów rehabilitowanych z powodu dolegliwości kręgosłupa lędźwiowego - Olczak, Katarzyna; Zawirski, Marek; Heleniak, Mariusz; Niewodniczy, Maciej; Kowalczyk, Patrycja; Warchoł, Sebastian (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2016)
Wstęp. Zespół bólowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa jest istotnym problemem społecznym. U 70% populacji wystąpił przynajmniej jeden incydent dolegliwości bólowych odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Celem pracy jest wykazanie skuteczności rehabilitacji w leczeniu tego typu dolegliwości. Materiał i metody. Badaniem objęto 23 chorych leczonych ambulatoryjne w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. Norberta Barlickiego w Łodzi. Do badań zostali zakwalifikowani pacjenci z dolegliwościami o charakterze rwy kulszowej. Po serii zabiegów rehabilitacyjnych pacjenci zostali zbadani za pomocą skal VAS i zmodyfikowanej skali Laitinena. Wyniki. Po zastosowaniu serii zabiegów odnotowano zmniejszenie: dolegliwości bólowych (o 70,23% w stosunku do stanu wyjściowego), częstotliwości przyjmowania leków przeciwbólowych (o 68,45% w stosunku do stanu wyjściowego) oraz poprawę aktywności ruchowej pacjentów o 62,05% w stosunku do stanu przed leczeniem. Wnioski. Zastosowane zabiegi rehabilitacyjne u pacjentów z dolegliwościami kręgosłupa lędźwiowego w odcinku L5–S1 przynoszą zmniejszenie dolegliwości bólowych i poprawę aktywności ruchowej pacjentów.