Świadomość pielęgniarek w zakresie nieprzestrzegania zasad odpowiedzialności zawodowej - Irzyniec, Tomasz; Kulik, Halina; Piechaczek, Wioleta; Eszyk, Jolanta; Szemik, Szymon; Banaszak - Żak, Bogusława; Żurke, Magdalena; Trzcińska, Aneta; Dutkiewicz, Stanisława (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Istotą zawodu pielęgniarki jest zapewnienie kompleksowej opieki pielęgniarskiej powierzonym jej pacjentom. Zawód pielęgniarki regulowany jest przepisami prawa ogólnego, samorządowego, Kodeksem Etyki Zawodowej Polskiej Pielęgniarki i Położnej, jak również wewnętrznymi regulaminami zakładowymi oraz zakresami obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności na stanowisku pracy. Cel pracy. Celem badań była próba oceny świadomości pielęgniarek w zakresie konsekwencji łamania zasad odpowiedzialności zawodowej. Materiał i metody. Badania kwestionariuszowe przeprowadzono wśród 486 pielęgniarek zatrudnionych w szpitalach znajdujących się na terenie aglomeracji śląskiej. Wyniki. Jako osoby najczęściej przejawiające łamanie zasad odpowiedzialności zawodowej respondentki wymieniają pielęgniarki (61%) i lekarzy (46%). Pielęgniarki najczęściej, bo w 23%, wymieniały wśród przypadków łamania zasad odpowiedzialności zawodowej w miejscu pracy czynności związane z podawaniem leków niewpisanych do karty zleceń, co motywowały wykonywaniem polecenia służbowego i brakiem organizacji pracy (po 14%) oraz zbyt małą liczbą personelu i pośpiechem (po 9%). Aż 56% ankietowanych uważa, że sprawcy takich zdarzeń nie ponoszą żadnej kary. Wnioski . Pielęgniarki niechętnie wypowiadają się na temat łamania zasad odpowiedzialności zawodowej. Przyczynami łamania takich zasad są głównie pośpiech, nieznajomość przepisów prawa oraz zły przepływ informacji.