Knowledge of nurses about professional liability - Irzyniec, Tomasz; Kulik, Halina; Eszyk, Jolanta; Piechaczek, Wioleta; Dobrzyń - Matusiak, Dorota; Szemik, Szymon; , Karina; Tolarczyk, Agnieszka; Haratyk, Seweryn (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Odpowiedzialność zawodowa, etyka, kompetencje zawodowe pielęgniarek to tematy budzące coraz większe zainteresowanie. Tematyka ta obejmuje świadomość odpowiedzialności wśród pielęgniarek, znajomość przez nie swoich kompetencji zawodowych, stopień zrozumienia powierzonych zadań oraz odpowiedzialność w realizowaniu standardów. Cel pracy. Celem badań była próba oceny wiedzy pielęgniarek na temat odpowiedzialności zawodowej. Materiał i metody. Badania kwestionariuszowe przeprowadzono wśród 486 pielęgniarek zatrudnionych w szpitalach znajdujących się na terenie aglomeracji śląskiej. Wyniki. Blisko 80% badanych wiedziało, że odpowiedzialność zawodową ponosi się przed sądami pielęgniarek i położnych. Prawie połowa wykazała się znajomością aktu prawnego regulującego zakres i rodzaj świadczeń wykonywanych samodzielnie przez pielęgniarkę/położną. Tylko 39% ankietowanych uczestniczyło w szkoleniach na temat odpowiedzialności zawodowej i jednocześnie 88% wyraziło chęć wzięcia udziału w takich kursach. Ponad połowa (61%) respondentów wiedziała, że może odmówić wykonania zlecenia lekarskiego. Wnioski. Wiedza badanych pielęgniarek w zakresie odpowiedzialności zawodowej jest niepełna i fragmentaryczna, co potwierdziła niska samoocena posiadanej wiedzy oraz ogromna chęć uczestnictwa w szkoleniach z tego zakresu. Badania wskazały konieczność propagowania wiedzy na temat odpowiedzialności zawodowej pielęgniarek.