Realizacja opieki stomijnej w Polsce w opinii pielęgniarek - Leyk-Kolańczak, Magdalena; Książek, Janina; Piotrkowska, Renata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Jakość i ciągłość opieki stomijnej ma duże znaczenie dla właściwego przebiegu hospitalizacji, rekonwalescencji, procesu akceptacji stomii oraz poprawy jakości życia pacjentów z wyłonioną stomią jelitową. Kluczową rolę w pielęgnacji i edukacji pacjenta pełni pielęgniarka. Cel pracy. Analiza opinii pielęgniarek na temat realizacji opieki nad pacjentami z wyłonioną stomią jelitową i pożądanych kierunków zmian. Materiał i metody. Badaniem objęto 72 pielęgniarki opiekujące się pacjentami z wyłonioną stomią jelitową w różnych ośrodkach medycznych w Polsce. W pracy zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, analizy dokumentacji i metody statystyczne. Narzędziem badawczym był autorski arkusz ankiety. Obliczenia statystyczne przeprowadzono przy użyciu pakietu statystycznego IBM SPSS 23 oraz arkusza kalkulacyjnego Excel 2010. Wyniki. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że 11,1% badanych pielęgniarek pracuje w oddziałach, w których wyodrębnione jest samodzielne stanowisko pielęgniarki stomijnej. W opinii 76,4% respondentek w ich ośrodkach pracy przeprowadzana jest edukacja przedoperacyjna, a edukatorami są zarówno pielęgniarki, jak i lekarze. W trakcie edukacji przedoperacyjnej najczęściej omawiane są ogólne zagadnienia z zakresu anatomii i fizjologii jelit oraz przebiegu operacji (89,1%). Wśród badanych pielęgniarek 30,9% pracuje w szpitalach, w których nigdy nie wyznacza się przedoperacyjnie miejsca stomii. Badane pielęgniarki deklarują, że znaczna część wypisywanych do domu pacjentów ma deficyty wiedzy i umiejętności w zakresie samoopieki. Najbardziej pomijanym aspektem edukacji jest życie seksualne. W opinii 25% respondentek zagadnienie to nie jest omawiane. Według 18,1% pielęgniarek pacjenci nie mają możliwości kontynuacji edukacji i opieki stomijnej w poradni chirurgicznej. Wnioski. W celu poprawy opieki stomijnej w Polsce należy utworzyć stanowiska pielęgniarek stomijnych, przywrócić poradnie stomijne, zorganizować środowiskową opiekę stomijną, zintensyfikować edukację przedoperacyjną oraz w każdym szpitalu wprowadzić procedurę przedoperacyjnego wyznaczania miejsca stomii.