Wiedza oraz postawy młodzieży gimnazjalnej i licealnej wobec udzielania pierwszej pomocy - Olchawa, Joanna; Fecko - Gałowicz, Kinga (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp . Umiejętność udzielenia pierwszej pomocy przedmedycznej przez przypadkowego świadka zdarzenia jest bardzo ważna. Cel pracy. Celem pracy było poznanie poziomu wiedzy i postaw, jaką prezentują uczniowie szkoły gimnazjalnej i licealnej wobec udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej osobom poszkodowanym. Materiał i metody. Badaną populację stanowiło 175 uczniów klas trzecich szkoły gimnazjalnej i klas maturalnych liceum ogólnokształcącego. Do badań wykorzystano przygotowany autorski kwestionariusz ankiety, który został rozdany na lekcjach godziny wychowawczej w dwóch typach szkół. W obliczeniach statystycznych posługiwano się testem chi-kwadrat. Dla każdego testu przyjęto poziom istotności równy 0,05. Wyniki. Młodzież uczęszcza na zajęcia z zakresu udzielania pierwszej pomocy zarówno w szkole, jak i na zajęciach organizowanych poza szkołą. W znacznej większości zna numery alarmowe, wykazuje chęć ciągłego szkolenia się, ale nie wykazuje chęci, aby kształcić się w kierunku medycznym zawodowo. Pytania z zakresu postępowania przedmedycznego wypadły na zadowalającym poziomie. Problem stanowiły jednak odpowiedzi z zakresu tamowania krwotoku, pomocy w przypadku płonącej odzieży oraz postępowania z nieprzytomnym. Wnioski. Wiedzę z zakresu pierwszej pomocy młodzież gimnazjalna i licealna czerpała głównie z zajęć prowadzonych na terenie szkoły. Wyjątkiem jest nieumiejętność postępowania w krwotokach, z nieprzytomnym oraz oparzonym płonącą odzieżą. Starsza młodzież (licealna) częściej udzielała poprawnej odpowiedzi niż młodzież gimnazjalna.