Czynniki wpływające na strategie radzenia sobie z bólem przewlekłym u chorych z niedokrwieniem kończyn dolnych - Paplaczyk, Małgorzata; Gawor, Anna; Bonior, Joanna; Chrobak-Bien, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2017)
Wstęp. Osoby z chorobą niedokrwienną kończyn dolnych stanowią około 3–10% populacji światowej. Schorzenia przewlekłe, którym towarzyszy występowanie bólu, prowadzą do wyczerpania rezerw mechanizmów obronnych człowieka. Występująca choroba przewlekła wymaga od chorego elastyczności oraz adaptacji. Cel pracy. Analiza wpływu jakości życia oraz charakteru dolegliwości bólowych na podejmowane strategie radzenia sobie z bólem przewlekłym u chorych z niedokrwieniem kończyn dolnych. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród chorych hospitalizowanych na Oddziale Chirurgii Naczyniowej oraz w Poradni Chirurgii Naczyń Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie w 2015 r. Objęto nim grupę 105 chorych, którzy odczuwali ból przewlekły. W badaniu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, technikę ankietowania, w której wykorzystano narzędzia: kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji, kwestionariusz WHOQOL-BREF, skalę bólu VAS oraz Kwestionariusz Strategii Radzenia Sobie z Bólem (CSQ), skalę Fontaine’a. Wyniki. Badania wskazały na występowanie zależności pomiędzy natężeniem bólu, czasem trwania dolegliwości, jakością życia i okolicznościami występowania bólu, a obieranymi przez badanych strategiami radzenia sobie z bólem. Wnioski. Ból przewlekły jest zjawiskiem dynamicznym. Na podejmowane przez chorych strategie w radzeniu sobie z bólem wpływ mają czynniki związane z klinicznym charakterem odczuwanego bólu. Zachodzi konieczność opracowania wytycznych do pracy z chorymi cierpiącymi na ból w przebiegu choroby niedokrwiennej kończyn dolnych.